Rödvinbärskaka med marängtäcke



VAD BEHÖVS:

60 gram smör/ margarin                                                                      

5 dl vetemjöl                                                                                                                                                         

2,5 dl socker                                                                                        

2,5 tsk bakpulver

4 st äggulor

2 dl mjölk

2 msk vatten kokande

Marängtäcket: 

4 st äggvitor

4 dl socker

1 msk vaniljsocker

3 dl röda vinbär,
färska eller frysta


Gör så här

Klä en långpanna med bakplåtspapper och sätt ugnen på ca 185 grader

Smält smöret och koka upp vatten mär en du behöver och ta sedan 2 msk, kokande vatten till smeten

Blanda alla torra ingredienser i en skål och rör om så bakpulvret blandas

Tillsätt äggulorna (vitorna ska vara till marängtäcket)

Tillsätt även mjölken vattnet och det smälta smöret. Och rör till en jämn smet (det behövs inte vispas) häll smeten i långpannan.

Grädda i 15 min. när det är 5 min kvar så är det bra o börja med att vispa marängtäcket,

Vispa äggvitorna till hårt fast skum, tillsätt sockret lite i taget under vispningen, vispa en stund så det blandas riktigt slät och vit

 Blanda i de röda vinbären i marängsmeten (går att prova med andra bär med som blåbär vit vinbär lingon)

Ta ut kakan ur ugnen när 15 min har gått. Bred på marängtäcket och grädda ytterligare 5-7 min Använder du frysta bär så plussa på några minuter) marängen sak börja få lite färg när den är klar

Låt kallna o skär i lagom stora bitar. Kakan går även at frysa in.


Snickerskaka



Blåberspaj till 10 personer



VAD BEHÖVS:

150- 200 g smör eller margarin
1 dl socker
ca 5 dl mjöl.

Fylning:
5-7 del blåber
1dl socker
2 msk potatismjöl 

Gör så här:

Ungnen på 175 grader

1 Gör pajdegen först ta. smart tips är att blande den direkt i pajformen. ta så mycket mjöl som behövs jag brukar alldrig på efter vad som står utan bara hälla på och sen känna mig fram.

2Tryck sedan ut pajdegen i formen och ställ in den ett tag i ungnen för förgrädning. Deta  är inget du måste men  tycker den blir bätre då.

3 Ta hälften av blåbären och mosa dom lite gran i en byta.

4 Ta i socker och potatismjölet  och rör runt

5 Tillsät resterande ut av blåberen och rör runt.

6 Degen som blir över kan du gör ett lock av till pajen.

7 Ta då fram 2 bakplåtspaper en kavel och pajdegen. 

8 Läg pajdegen på ena bakplåtspapret och läg det andra över börja sedan kavla.

9 Skär sedan ut ditt mot på pajformen.
(Du kan även skära ut ett mönster i degen om du vill att den ska bli  lite extra dekorativ.)

10 Vill du inte ha loka på pajen så ta bara 150 g smör.

11 Ta ut fomen ur ungnen och läg i blåbären och sedan på med locket och in i ungnen igen.

12Tills den har fot en julenbrun fin färg på sig.

13 Kan bådeserveras varm och kall med vispad vaniljvisp.

Tips Strö lite florsocker över innan sercering.





Hej hej alla där ute!

Jaha då ska man skriva sitt första inlägg här nu då. Jag har tänkt på deta ett tag nu att jag skulle starta en blogg där jag delar med mig va mina recept till andra o nu fick jag tummen ur röven till att göra deta. Jag och min dotter som snart är 2 år bakar väldigt mcyket här hemma och hon är mcyket med när vi lagar mat med. Tycker det är viktigt att barnen får var med o att man tar sig den tiden. Vi har alltid lagat egenmat till henne sen hon började äta. För jag tyckte det var bra för då vet man vad hon får i sig och så tyckte hon aldrig om burkmaten häller. Och ju äldre hon blev detso mer har hon fott vara med när jag har lagat hännes mat o när vi har bakat så nu är hon lika baktogig som son mamma. Nogåt som upskatas här hemma och av släktingar som tycker det är gott att komma hitt o får äta så mycket gobitar. Så jag hoppas på att några i alla fall kommer att ta del va denna blogg. Har även en anna blogg med där jag skriver lite mer almänt vad som händer här under dagarna o så. Men här kommer det inte skrivas varje dag.  För så ofta bakar vi inte men så fort vi har gjort något så kommer det att komma in här och jag kommer nog slänga in ett o annat inlägg i mellan åt i alla fall så att den inte bara finns utan att det händer något med. Nu dom första dagaran kommer det nog skrivas o komma in lite mer saker med tanke på att jag har en del recept   som jag har publeserat i min andra blogg med. Så tänkte att dom slänger jag in här  så att dom finns här med. hoppas  att jag kan insperera någon till att baka mer hemma med sin familj eller i alla fall ta sig den tiden i bland. Jag tycker det är rogivande att baka jag ser det lite son terapi som är gratis. Jag blir alltid på bra humör när jag står framför spisen o får göra sådant som är roligt och som jag känner att deta måste inte göras utan jag gör det för att det är roligt gott och det blir upskatat.

Nu så ha rjag tagigt mig tiden till att fixa i ording dena här bloggen och jag har fylt i en massa och ändrat tema o så vidare. så nu skla jag ta o drika upp itt kaffe inna det blir kallt. klockan har även tikat på och dte börjar bli dags för att  gå mot förskolan för o hämta den lilla baharen här hemma.  Ha det så gott.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0