marsipan kulor

Marsipan kullor är något som verkligen tillhör min jul o något som jag måste ha gjort inna julen.  dom är ju bara för goda o  det är aldeles för lätt att ätta för många av dom.


För att göra dom här  mumsbitaran så behöver men då marsipan som du hittar recept på HÄRut över det så,

BEHÖVS:
600 g choklad( mörk ljus eller vit du väljer själv)
150g nogat

SÅ HÄR GÅR DU TILL VÄGA:

1.  förj receptet på marispanen.

2. Skär / dela nogaten i bittar inte allt för stora ( dom ska få plats i mitten.)

3. Ta så stora bitt marsipan som du tyker blir bra.  Rula  till en boll  tryck till den så den blir  plat.

4. Lägg nogatbiten i mitten och täck över med marsipanen som blir runt nogatbiten. rulla den sedan igen till en kula. 

5. Gör några stycken eller alla på än gågn.


6. Smält sedan chokladen i mikron eller över vatenbad. 

7. Rulla kulloran i chokladen o lägg dom på bakplåtspaper o lått dom stellna. 

8. Sedan är dom klar att äta eller läggas i en byta. ( förfaras svalt/ kalt tas fram lite innan servering)

9. Tänk på att den håller sig inte hur länge så  hälst men den går at frysa in.  


Falskmarsipan

Här om dagen gjorde jag och min bestemor falsmarsipan.  något som vi alltid gör varje år till julen.  och så brukar vi göra så mycket så det finns när jag sak baka tårtor med så det är den marsipanen jag har på mina tårtor så jag köper aldrig sådan klara men vet att det finns i affärerna att köpa.

Vad behöver man  då? Jo du behöver:

5 dl vispgräde
4 dl vetemjöl.
500g malen mandel
600-800 gflorsocker

så här går du till väga:

1. Ta fram en kastrull och ha i grädden och vetemjölet rör om det.
 
2. Sätt på platan på laggon väram. Jag brukar börja med 6 och så sänker jag ner till 4.

3. Rör om hela tiden för det får inte bränas vi.

4. Den ska bli till en glansig slät  fin deg som har samma färg över hela.

5. När den är klar så tar du öven den i en deg bunke och har ner den malda manden i smeten/ degen. arbeta så den det blir bra fördelat.

6.  Ha nu i florskret. Ska säga att jag inte är säker på hur myckte florsocker jag använder.   För  jag känner mig fram när den inte klader längre på fingrarna så är den perfekt. 
Så börja med 400 gram och rör ut. arbeta gärna med händerna( OBS om du gör detta så tänk på att någon anan känner av på dengen för det lär sitta en massa på dinna fingra. ) ha sedan i lite i taget o känn efter när  du tycker dne rä bra. 

7. nu är det bara o sätta i gång o  gör figurer frysa in o ha till olika till fällen eller för julgodis. 


lussebullar




Vad behövs:

150 gram smält margarin
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
50 gram torrjäst
1 1/2 dl socker
10- 15 dl vetemjöl
1 pkt saffran
1 ägg
1 paket russin

Så här går du till väga:

1 Smält margarin och tillsätt mjölken - värm tills den blivit jummen finnger varm

2 Häll i en dagbunke Jässt, socker salt , 8 dl vetemjöl och saffran- rör som

3Tillsätt mjölkenbalndningen och rör om ordentligt- tillsätt mer mjöl men bara så mycket som det behövs

4 Lägg handuk  över deg bunken och låt den stå och jässa i 30 min.

5 Ta upp degen ur bunklen och knåda den på bakbordet och baka sedan utt till lussekatter

6 Lägg dom på en plått och  stope ett russin i vardera ände pensla med ägg- grädda till de blir lite guldbruna

 Finns många olika varianter man kan göra här är några.





LYCKA TILL ÖNSKAR
Den lilla och stora sockerbagaren

saffransbullar






Vad behövs:

150 gram smält margarin
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
50 gram torrjäst
1 1/2 dl socker
10- 15 dl vetemjöl
1 pkt saffran
200 gram smör
250 gram mandelmassa
lite gran vaniljsocker och kardemumma.

Så här går du till väga:

1 Smält margarin och tillsätt mjölken - värm tills den blivit jummen finnger varm

2 Häll i en dagbunke Jässt, socker salt , 8 dl vetemjöl och saffran- rör som

3Tillsätt mjölkenbalndningen och rör om ordentligt- tillsätt mer mjöl men bara så mycket som det behövs

4 Lägg handuk  över deg bunken och låt den stå och jässa i 30 min.

5 Ta upp degen  ur bunken och dela  den i 2 delar - kavla utt en del i taget.

6 Bred ut smör på degen och riv marsipan på den grova sidan av rivjärnet ha sedan på litta gran vaniljsocker o kardemumma.

7 Rula i hopp och dela i bittar.

8 Lägg i bitarn i bullformarna och in med dom i mitten av ungnen- gräddas till som blivit gulbruna.

LYCKA TILL ÖNSKAR
Den lilla och stora sockerbagaren

olivias 2 års tårta nr 2

Olivias prinsesstårta



tårt botten recpet finns här!

 inne hållet i tårtan!

vad behövs 

frysta halon 2-3 dl
vaniljvisp 3 dl
grädde 2 dl
chockadpuding 2 portioner
mandariner 1/2 burk
bannan 1
kivi 1
marsipan för en tårta.
florsocker 1 msk

Min vaniljvisp blandning.

Jag är inget fan till grädd tårter. Så för min del får det inte va  för mycket grädde i en tårta så då blandra jag grädde med vaniljvisp. Och detta beror på att vaniljvisppen inte  kan bli lika hård/ tjock som grädden så jag vispar 2 dl grädde rätt så hårt men inte till smör! och vaniljvispen så hård den går och sedan så blandra jag i hopp som två

första lagret
Frysta hallon och vaniljvispblandningen

Andra lagret.
Chockladpudingen

tjedja/ toppen
Vanilvispblandningen och frukten banna, mandarin kivi

sedan har jag på  marsipan täcket över hela tårtan. mumms  så gott( kan även köra utan marsipan för den som inte tycker om

Inann tårtan serveras så har jag på lite florsoker

LYCKA TILL ÖNSKAR
Den lilla och stora sockerbagaren


Olivias 2 års tårta nr 1

Olivias prinsesstårta


tårt botten recpet finns här!

 inne hållet i tårtan!

vad behövs

frysta blåbär 2-3 dl
vaniljvisp 3 dl
grädde 2 dl
chockadpuding 2 portioner
mandariner 1 burk
röda vindruvor ca 20 st
kivi 1
marsipan för en tårta.
florsocker 1 msk

Min vaniljvisp blandning.

Jag är inget fan till grädd tårter. Så för min del får det inte va  för mycket grädde i en tårta så då blandra jag grädde med vaniljvisp. Och detta beror på att vaniljvisppen inte  kan bli lika hård/ tjock som grädden så jag vispar 2 dl grädde rätt så hårt men inte till smör! och vaniljvispen så hård den går och sedan så blandra jag i hopp som två

första lagret
Frusna blåber och vaniljvispblandningen

Andra lagret.
Chockladpudingen

tjedja/ toppen

Vanilvispblandningen och frukten

sedan har jag på  marsipan täcket över hela tårtan. mumms  så gott( kan även köra utan marsipan för den som inte tycker om

Inann tårtan serveras så har jag på lite florsoker.

LYCKA TILL ÖNSKAR
Den lilla och stora sockerbagaren



recept på tårtbotten


Vad behövs

3 ägg
3 Dl socker
3Dl vetemjöl
1/2 bakpulver
litte grana vaniljsocker
1/2 Dl varmt vaten

Så här går du till väga

ställ ungnen på 175 grader

1. Vispa ägg och socker pösigt/ påröst

2. Blanda i hopp alla tora ingredienser och ha sedan i det i ägg smeten vänd i.

3. Ha i det varam vatnet rör om

4. Ställ den i mitten av ungnen . gräddas i 30- 40  min.
( När den fott fin färg och är klar i mitten)

5 Lått svalan o skär sedan. 3 båttnar kan man få utt beroende på storlel på form man använt.

LYCKA TILL ÖNSKAR
Den lilla och stora sockerbagaren


RSS 2.0